Selecteer een pagina

We hebben allemaal leermomenten nodig

‘Leer hen onderhouden’…. Matt.28:19

Voor zowel jongeren en voor hun opvoeders is geloven een zoektocht.
Ook de jongeren willen vanuit hun levenssituatie best aan de slag gaan met de bijbel en met de praktische vragen waarmee zij te maken krijgen.
Het leven kent veel momenten waarop je leert wat het beste is om te doen.
Soms stoot je je neus en dat doet pijn.
Soms luister je gewoon naar wat iemand adviseert en doe je je winst ermee.
Maar altijd is het beste om precies te doen wat God zegt in Zijn Woord.
Ook als het lijkt dat het niet de beste keuze is, je kunt het beter wel doen.
Dat is ook mijn eigen ervaring. God heeft altijd gelijk.

Als opvoeder om ervaringen in te brengen, of kennis over te brengen. Daarna mogen ze zelf gaan kijken wat ze ermee gaan doen. Het is het belangrijk om ook eerlijk naar je zelf te kijken.
We hebben ook de neiging om dat te doen, maar dan vooral om het goede antwoord te geven.
Hebben kinderen vragen, dan geef je vaak jouw inzichten door.
Maar vaak is het nog beter om hen te vragen: ‘je stelt die vraag niet zo maar…’ en hen uit te nodigen om uit te leggen waarom ze die of die vraag stellen.

Zo ontstaat een gesprek, leer je je kind om opties te overwegen. Soms laat je kinderen mee terug kijken hoe jij het deed en ook kan het nuttig zijn om te laten zien welke fouten jij hebt gemaakt. Fouten waarvan je graag wilt dat je kinderen die níet maken.
Jongeren krijgen juist zo de kans om te leren dat de bijbel en onze overtuiging relevanter voor hen worden. Ze willen bijvoorbeeld graag zekerder weten dat God bestaat en hoe je Zijn leiding kunt ervaren. Vertel daar over. En over je worsteling en zoektocht.

Stimuleer jongeren om activiteiten te bezoeken waar zij kunnen leren hoe je goed om kunt gaan met je geloofsvragen. Leef je geloof voor en geef je eigen leermomenten door.
Help jongeren om zelf te ontdekken wat zij mogen geloven. Neem tijd voor gesprek. Investeer daar in.

De discipelen van Jezus Christus leerden in drie jaar dat zij echt op God konden vertrouwen. Ze leerden het pas goed toen hun hele leefwereld in duigen viel door de dood van hun Meester. Ze zijn daarna de wereld in gegaan met de opdracht: “Ga op weg, maak alle volken tot leerlingen van Mij en leer hen om wat Ik geboden heb te onderhouden”.
Leermomenten zijn belangrijk. Geduld. En goede gesprekken. Gelovige gesprekken.

Fijne dag!
Arend

https://www.youtube.com/watch?v=TKA1IOBYmVE
(Vertel mij eens, Heer Jezus)